KezőlapTörténelemBallonokBallonosokVersenyekErdményekDokomentumokMeteo
UK flag Minden a magyar ballonozásról...

PilótákA csapatVersenybírókObszerverekBallonklubok


FAI homepage

Ballonos versenybírók
Utolsó frissítés: 2005-04-07
 
A 2003-as Hőlégballon Európa Bajnokság vezetősége és zsűrije
 
A versenybíróságok összetétele:

 

A hőlégballon és egyéb ballonversenyek is technikai sportok. A szervezésük és lebonyolításuk képzett szakembergárdát igényel. A szervező bizottság a munkája után a verseny vezetésének teljes felelőségét a Versenyigazgató veszi át az Általános eligazítás megkezdésekor. A versenyzést és versenybíróság működését a kapcsolódó Sportkódexek, versenyszabályzatok és kézikönyvek szabályozzák. Az Általános eligazítással kezdődik meg maga a verseny. Itt ismertetik a főbb szabályokat és tudnivalókat, véglegesítik a rajtlistát. Minden repülés előtt a Versenyigazgató ismerteti a feladatokat és tájékoztatást ad a meteorológiai információkról.
A Versenyigazgató munkáját hivatalnokok és megfigyelők segítik. Minden csapat mellé beosztanak egy megfigyelőt, aki rögzíti a repülés közben történt eseményeket és leméri az eredményeket. A megfigyelők a beszámoltatóknak adják át jelentéseiket, ami alapján az értékelés történik.
A technika fejlődésével a megfigyelők munkáját átveszik az egyre pontosabb mérésekre alkalmas műholdas helyzet-meghatározó készülékek, a GPS-ek, amik képesek tárolni a repülési útvonalat is.
A zsűri ellenőrzi a verseny lebonyolításának szabályosságát. Joga van felfüggeszteni a rendezvényt, ha erre valamilyen szabálysértés okot ad. Hozzájuk fordulhatnak azok a versenyzők, akik nem értenek egyet valamilyen kirótt büntetéssel.

       
CIA
 
Szervezők
VersenyigazgatóZsűri  
 
 
 
 

Versenyig. helyettes

 
 
     
 
Versenytanácsadók  
 
Biztonsági Tiszt  
         
    Meteorológus  
    Értékelők  
    Felszállásvezetők  
    Mérőcsoportok  
      Főbeszámoltató  
      Beszámoltatók  
      Főfegfigyelő  
        Megfigyelők  
               
Nemzetközi minősítésű rendezvényen Magyarországról eddig csak Pálhegyi Zoltán kérték fel és fogadták el versenyigazgatónak. Ő az egyedüli hazai versenybírónk, aki már külföldön is vezetett versenyt.

  Magyarországon négyen rendelkeznek a háromszintű, nemzetközi zsűri minősítés valamelyikével:
középszintű zsűri minősítés:

Hidas Sándor
Pálhegyi Zoltán*
(* hőléghajó versenyekre is van minősítése)

alapszintű zsűri minősítés:

Nádházi Ferenc
Paál Dávid
               
               
               

 

Hot Air Ballooning